ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK > KALITSAL FAKTÖRLERİN DÖL VERİMİNE ETKİSİ

KALITSAL FAKTÖRLERİN DÖL VERİMİNE ETKİSİ

kalıtsal faktörler

Kalıtsal Faktörler

a) Letal Faktörler

Döl verimini önemli ölçüde etkiler.Yavru ana karnında iken veya doğar doğmaz yada doğup büyüdükten sonra ölümüne neden olmaktadır.

b) Anatomik ve Morfolojik Bozukluklar

Üreme organlarındaki bu bozukluklar kalıcı veya geçici olbilir.Dişilerde yumurtalıkların tam gelişmemesi,ovaryumların yağla kaplı olması,tamamen büzülmüş vulva ve cervix in bulunması , cervix ve vaginanın anormal formları bu gruba girer.Sığırlarda ikiz doğumlarda yavrunun biri erkek diğeri dişi ise dişi %98 ihtimalle kısır olmaktadır.

b) Hormonal Düzensizlikler

Hormonları üreme organlarının gelişmeleri,sperma ve yumurtaların meydana gelişi,cinsi istek,doğum ve laktasyon gibi bir çok fizyolojik olayı düzenlerler.Dolayısıyla bu yapıda meydana gelecek problemler döl verimini diek etkilemektebdir.Gonodotropik Hormon;dölverimi ile ilgili düzensizliklerin başında gelir.yetersiz salgılanması halinde üreme organları gelişemez hayvanlar kısır kalır.Fsh ve Lh hormonlarının salgılanmasındaki dengesizlik halinde ise seksüel faaliyetler aksar anormal östrus durumları oluşur.Az gelişmiş yumurtalıklar,genetik kusurlar,yetersiz beslenme,plesantanın bir kısmının uterusta kalması veya doğumdan sonra uterusta kalan kan pıhtıları kızgınlık olmamasına neden olur. Uterusun iltihaplanması düzensiz kızgınlık döngüsüne neden olur.

Doğumdan sonraki dönemde ve ergenlik döneminde görülen sakin kızgınlık hayvanın kızgınlığının saptanamayıp tohumlanamamasına neden olur. Follikül kistleri havanın devamlı kızgınlık halinde olmasına neden olur.Bu tür durumlarda kistler elle ezilmelidir.Tekrarlama veya kalıtım riski vardır.