ABM GRUP

Anasayfa > KÜTÜPHANE > BAKIM VE BESLEME > BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK > BESİ SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİ

BESİ SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİ

 

Besi Sığırı Yetiştiriciliği

Besi Sığırcılığı

Damızlık özelliği göstermeyen genç erkek ve dişiler ile kadro fazlası ve yaşlı hayvanlardan daha fazla ve kaliteli et elde edebilmek için bu hayvanalara kesimden önce özel bir besleme uygulanır.Bu süre içerisinde yapılan faaliyete sığır besiciliği denir.

Sığır besiciliği insanlar tarafından değerlendirilemeyen düşük kaliteli hammaddeleri ete dönüştüren bir sektördür.

Hayvancılığın tüm kollarında olduğu gibi besicilik te ticari bir faaliyet olduğundan kar - zarar ilişkisi önemlidir. Dolayısıyla besi faaliyetinin sonunda kar edebilmek için besiye maliyet olarak yansıyan girdilerin çok iyi kontrol edilmesi gerekir.

BARINAK: Besi faaliyetinde verimi ve karlılığı önemli ölçüde etkileyen Havalandırma,Sulama,Aydınlatma
işletmelerde hayvanlara sağlanmalıdır.

CİNSİYET: Hangi ırk olursa olsun erkek hayvanların besi performansı dişilerden her zaman üstündür.

BEDEN YAPILARI: Sırt,bel,sağrı ve bacak kemikleri iyi gelişmiş olmalıdır.Sağrısı kısa,dar ve düşük olan sırt ve beli düşük olan danalar besi için elverişli değildir .Besiye uygun danaların; derileri orta kalınlıkta ve esnek, tüyleri sık ve parlak, gözleri iri ve canlı ve genel olarak hayvan munis tabiatlı olmalıdır.

IRK: Sığır ırkları; Etçi ırklar ( Angus,Hereford...),Kombine ırklar ( Montofon,Simental... ),Sütçü Irklar (Holştayn,Jersey...) olarak üç bölümde incelenir. Ülkemizde etçi ırklar olmadığından besiye hayvan alırken ırk tercihini sırasıyla, kombine verimli kültür ırkı sığırlar, sütçülük verimli kültür ırkı sığırlar ve bunların melezleri ve en son olarakta kültür ırkı olmayan yerli ırklardan yana kullanmalıyız.

YAŞ: Tüm ırklarda besi için genç hayvanlar tercih edilmelidir. Çünkü tüm hayvanlarda büyüme 3 aşamalıdır.

  1. 1.DÖNEM: Kemik - iskelet yapısının gelişmesi
  2. 2.DÖNEM: Kas - et yapısının gelişmesi
  3. 3.DÖNEM: Yağ - randıman yapma aşaması

Hayvanların en hızlı büyüdükleri dönem1 ve 2 ci dönemdir. Hayvanlar fiziksel olgunluk yaşına ulaştıktan sonra yağlanmaya başlarlar. Yağ üretmek ise her zaman et üretmekten daha pahalıdır. Bu nedenle 3 cü dönemin başlangıcında hayvanın kesime sevk edilmesi ekonomiktir. Buna göre;

Besi Sığırı Yetiştiriciliği

Besi Sığırı Yetiştiriciliği